top of page

Borderline kişilik bozukluğu Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından nevrozlarla psikozlar arasında sınırda olan kişilik olarak kendini belli eden kişilik bozukluğu olarak tanımlanmıştır. Neredeyse her zaman bunalım içindedir. Mikropsikotik davranışlar, disosiyatif belirtiler gösterebilir. Kendine zarar verici davranışlardan kaçınmaz. İntihara eğilimlidir. Kişiler arası iletişimleri çalkantılıdır. Tutarsız davranışlar sergiler.

 

NEDENLERİ

 

BPD'nin nedenleri belirsizdir ancak genetik, nörolojik, çevresel ve sosyal faktörleri içerdiği görülmektedir. Etkilenmiş bir yakın akrabası olan bir kişide yaklaşık beş kat daha sık görülür. Olumsuz yaşam olaylarının da rol oynadığı görülüyor. Altta yatan mekanizma, nöronların frontolimbik ağını içeriyor gibi görünmektedir.

 

GÖRÜLME ORANI

 

Belirli bir yılda insanların yaklaşık %1,6'sı BPD'ye sahiptir ve bazı tahminler %6'ya kadar çıkmaktadır. Kadınlar, erkeklere göre yaklaşık üç kat daha sık teşhis edilir. Bozukluğun yaşlı insanlar arasında daha az yaygın hale geldiği görülmektedir. BPD'si olanların yarısına kadarı on yıllık bir süre içinde iyileşir. Etkilenenler genellikle yüksek miktarda sağlık hizmeti kaynağı kullanır.

 

BELİRTİLER

❱ Sınırda kişilik bozukluğu olan bir kişi, yaşadığı birkaç saatlik ya da en fazla birkaç günlük öfke, depresyon ve anksiyete sonucu dürtüsel saldırganlık, kendine zarar verme ve uyuşturucu ya da alkol kötüye kullanımı gibi davranışlar sergileyebilirler.

❱ Düşünce ve benlik algısındaki çarpıklıklar uzun vadeli hedeflerde, kariyer planlamalarında, eğitim ve meslek hayatında istikrarsızlık ve başarısızlığa yol açabilir.

❱ Belirgin olarak temelde sürekli kendilerini kötü ve değersiz gördükleri için çoğu zaman boş, sıkılmış, yanlış anlaşılmış ve haksızlığa uğramış oldukları düşüncesini besleyerek “mağdur” hissedebilirler.

❱ Kendilerini sosyal anlamda yalnız hissettiklerinde daha akutturlar ve yalnız kalmaktan kaçınmak için yoğun bir çaba sarfederler. ❱ Yüksek oranda istikrarsız, tutkulu ve fırtınalı bir ilişki anlayışına sahip oldukları için aile, arkadaş ve iş çevresine yönelik tutumları çok iyi iken aniden öfkeli, sevgisiz ve umursamaz bir hal alabilir.

❱ Kolay bağlanıp, hızlı bağımlılık geliştirdikleri için hafif bir ayrılık ya da çatışma söz konusu olduğunda ciddi tepkiler vererek öfkelenebilirler. ikir ayrılıklarını, tatil, iş seyahati ya da diğer planlamalardaki beklenmedik ani değişiklikleri tölere edemez, red edilmeyi kaldıramazlar.

❱ Çoğu intihar tehdit ve girişimleri, yaşadığı reddedilme, terk edilme ve hayal kırıklıkları sonucunda ortaya çıkabilir. Ayrıca aşırı harcama, tıkanırcasına yeme ve riskli cinsel ilişki gibi dürtüsel davranışlar sergileyebilirler.

 

TEDAVİ VE GÖRÜŞ

 

BPD tipik olarak bilişsel davranışçı terapi (CBT) veya diyalektik davranış terapisi (DBT) gibi psikoterapi ile tedavi edilir. DBT, bozuklukta intihar riskini azaltabilir. BPD tedavisi bire bir veya grup halinde gerçekleşebilir. İlaçlar BPD'yi tedavi edemezken, ilişkili semptomlara yardımcı olmak için kullanılabilirler. Ketiapin ve SSRI antidepresanları, ikinci sınıf ilaçların etkinliğine ilişkin hiçbir kanıt olmamasına rağmen, bu durum için yaygın olarak reçete edilmeye devam etmektedir

HAZIRLAYAN PSİKOLOG VEDAT GÜNEŞ

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU 

bottom of page