top of page

KAYGI VE KORKU?


Kaygı, beklenen bir problem ile ilgili endişe duymak olarak tanımlanır. Bunu aksine korku, şu anki tehlikeye karşı bir tepki olarak tanımlanır. Psikologlar, korkunun ‘’şu anki’’ yönüne kaygının ise ‘’beklenen’’ yönüne odaklanırlar; korku, şu an olan tehdit ile ilgiliyken kaygı, gelecekteki tehdit ile ilgili olma eğilimindedir. Bu nedenle, ormanda ayı ile karşılaşan bir kişi, korku yaşarken bir üniversite öğrencisi, mezuniyet sonrasında işsiz kalma olasılığının endişesi ile kaygı yaşar.


Kaygı ve korku mutlaka ‘’kötü’’ değildir aslında her ikisi de uyum sağlayıcıdır. Korku, ‘’ savaş ya da kaç ‘’ reaksiyonları için temeldir; korku, sempatik sinir sisteminde hızlı değişimler sağlayarak kaçma ya da savaşma için vücudu hazırlar. Korku, doğru durumlarda, hayat kurtarır.


Kaygı, gelecekteki tehditleri fark etmenize ve plan yapmamıza yardımcı olduğu için uyum sağlayıcıdır; hızlılığımızı artırır, potansiyel tehlikeli durumlardan kaçınmak için kişiye yardımcı olur ve o durum gerçekleşmeden önce olası problemleri düşünmeyi sağlar.


YAZAR PSİKOLOG VEDAT GÜNEŞ

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Plato’nun Ünlü Mağara Alegorisi

Bir mağaranın içinde, dışarıdan gelen ışığa arkalarına dönük olarak ömürlerini geçirmiş olan insanların tek gördükleri önlerine vuran hayvan, insan ve nesne gölgeleridir. Gerçek formunu hiç görmemiş b

Kişilik Nedir? Kişilik Bozukluğu?

İnsanları birbirlerinden farklı kılan, kendisi ve çevresindekilere bakış acıları, onlarla kurabildiği ilişki düzeyleri ve tepkilerini kapsayan çeşitli ortamlarda kendini gösteren bedensel, düşünsel

bottom of page